Hoe worden havervlokken gemaakt?
Havermout wordt gemaakt van de graansoort haver.Eerst wordt de ruwe haver ontdaan van stof, zand, steentjes en andere verontreinigingen. Daarna gaan de haverkorrels naar de pelmachines waar de schil wordt verwijderd. Na het pellen volgt het eesten: de verwerking tot havermout. Eesten is een conserveringsmethode waarbij de twee stoffen die ervoor kunnen zorgen dat de havermout ranzig en bitter wordt, door verhitting uitgeschakeld worden.Na het eesten komen de gepelde havervlokken(kernen) in de gruttensnijder en hier worden de kernen in stukjes geknipt. Dan volgt het sorteren en reinigen en daarna worden de havergrutten gestoomd. De laatste stap is het walsen, waarbij de haverkernen geplet worden tot vlokken. Als de haverkernen niet in stukjes worden geknipt maar direct worden gewalst, ontstaat een grovere havermout met een langere kooktijd.
Havermout kent vele culinaire toepassingen en het kan gebruikt worden in zowel zoete als hartige gerechten. En dat maakt het wel heel gebruiksvriendelijk. Het bekendst is natuurlijk de havermoutpap!
Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten
- (langkokende) havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten
- snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten
- instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.
Hoe gezond is havermout?
Volgens de deskundigen is havermout een gezonde toevoeging van het dagelijks eetpatroon, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met het gal zout, waardoor deze niet geabsorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat gal zout in het lichaam gemaakt wordt uit cholesterol, helpt het om je cholesterol spiegel laag te houden als je regelmatig haver eet. Wat een simpele manier om je cholesterol spiegel laag te houden!
Het is een fabel dat je dik zou worden van havermout. Haver bevat veel voedingsstoffen die het lichaam heel goed kan opnemen en verwerken. Het bevat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels en eiwit. De voedingsvezels in haver zorgen ervoor dat het voedsel de maag niet zo snel verlaat. In havermout zitten zowel in water oplosbare als onoplosbare voedingsvezels, en beide zijn nodig voor de spijsvertering. Ze activeren de darmen en bevorderen de stoelgang.
Een recent onderzoek heeft aangetoond dat een hoge consumptie van voedingsvezels uit granen het risico op diabetes verkleint.
Haver is van nature glutenvrij. Omdat haver, haverkorrels, havermout en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kunnen ze gluten bevatten en zijn daardoor vaak niet geschikt voor een glutenvrij dieet. Glutenvrije havermout is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.
Wat kan je met havervlokken doen?
-Je kan er heerlijke biologische crusli van maken, kijk maar eens bij mijn recepten, en dat is goed gelukt en makkelijk te maken. In de winkel kon ik geen crusli zonder tarwe vinden dus toen ben ik zelf aan de slag gegaan, en met zeer goed resultaat.
-Pannenkoek beslag maken van havermout sojamelk en wat (haver)bloem. Voor een hartige maaltijd kun je er zalm op doen en een drupje ricotta.
-Door vlokken in het zandkoekjes deeg te stoppen krijg je havermout koekjes.
-Havermeel is in een biologische vorm te koop maar ik heb nog geen glutenvrij product gezien.En havermeel is handig om er bijvoorbeeld een appeltaart mee te maken, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar dat ga ik zeker doen!!
-Meng het door de smoothie met yoghurt!
-Door de courgette taart, geheel gemaakt zonder gluten en met sojamelk.
Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je mengt gewoon een handje vol door menig recept!!