donderdag 26 september 2013

Wat is stevia?

Stevia gebruikte ik in een recept voor appeltaart, zoals u misschien gelezen heeft.
Maar niet iedereen weet wat stevia is, vandaar dat ik even een apart bericht daarover plaats.



Wat is stevia?

Stevia Rebaudiana Bertoni, zoals de kruidachtige plant voluit heet, komt oorspronkelijk uit Paraguay. In de nederlandse mond wordt het ook wel honingkruid genoemd.

                             


De Guarani-indianen gebruiken stevia al 1500 jaar om hun kruidenthee en voedsel te zoeten. 
Pas aan het eind van de negentiende eeuw raakte de westerse wereld serieus geïnteresseerd en begon de wereldwijde opmars van stevia.
De zoete smaak zit in de bladeren van de plant. 
Een blad van goede kwaliteit is naar schatting 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose.

Het steviablad dankt haar zoete smaak aan de glycosiden. Dit zijn plantaardige stoffen met een suikerachtige component. 
Naast verse steviabladeren zijn gedroogde bladeren en ruw stevia-extract te gebruiken als zoetstof. 
Ook bestaat er geraf-fineerd stevia-extract maar dan is het niet natuurlijk meer.

Wilde stevia is nog steeds te vinden in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Daar wordt de plant tot zestig centimeter hoog. 
Op de stevia-plantages in delen van Brazilië, Paraguay, Uruguay, Centraal Amerika, Israël, Thailand en China komen de planten tot maximaal negentig centimeter.

Steviaplantjes zijn te kweken op vrij arme bodem en zijn vijf jaar of langer geschikt voor economische productie. 
Het bovengrondse deel wordt twee-maal per jaar geoogst. De wortels blijven zitten en geven weer nieuwe scheuten.



Bron: GezondheidsNieuws nr. 3 – 2002.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten