maandag 27 april 2015

Boerenkoolsoep met chorizo

Pittige Portugese soep met boerenkool, met vlammende stukjes chorizo erin voor de spanning en de smaak. Want ik wilde de vriezer gaan leegeten en er lag nog een restje boerenkool in. En een tijdje had ik al in mijn hoofd om daar een soep van te maken, eens wat anders dan de gewone boerenkool stamppot. Dus even op internet gekeken en toen heb ik er een eigen vrije versie van gemaakt.





3 eetlepels olijfolie
250 gr. chorizo worst, in blokjes
1 grote ui, grof gesnipperd
500 gr. Kruimelige aardappels, geschild en in blokjes
1 zak panklare boerenkool, 300 gram
1,5 liter kippenbouillon (bv. van tablet)


Verhit de olie in een braadpannen bak de chorizo blokjes zachtjes tot ze krokant en bruin zijn, schep ze dan op een bordje.
Fruit de ui in hetzelfde bakvet zachtjes glazig, schep dan de aardappelblokjes en boerenkool door de ui en schenk de bouillon erbij.
Breng het geheel aan de kook en kook deze in 15-20 minuten gaar.
Pureer de soep met een staafmixer tot hij een grove structuur heeft. 
Roer de chorizo erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper als dat nog nodig is.
Aangezien het een Portugese soep is serveer je de caldo verde in grote soepkommen.
Lekker met grove sneden vloerbrood.


boerenkoolsoep met chorizo


Boerenkool

-Wordt in Belgiƫ ook wel krulkool of krolkool genoemd.

-Wordt ook in het buitenland een hippe en trendy groente, restaurants doen erg hun best er wat leuks van te maken.

-Valt onder de superfoods.

-Bevat ontzettend veel vitamine C, A en K, veel meer per gewicht dan sinaasappels, en in procenten komt dat neer op zoveel meer dan de dagelijkse behoeft. Maar vooral heel veel vitamine K, wat goed is voor de aanmaak van botten en de bloedstolling.

-Is een gemakkelijke groente dat vele soorten bereidingen kan hebben.

-Bevat ook heel veel mineralen waaronder mangaan, koper en calcium.

-Bevat heel veel anti-oxidanten, ontstekingsremmende stoffen en glucosinolaten die in het lichaam omgezet worden tot stoffen die meehelpen kankercellen te bestrijden.

-Behoort tot de Brassica familie, waar ook broccoli, koolsoorten en spruitjes behoren.

-Als smoothie; twee handjes boerenkool, geschilde en ont-huisde peer, beetje water, nog wat fruit en wat lijnzaad of chiazaad.

Genoeg redenen om het wat vaker te eten dus!!


Bron: allerhande

Geen opmerkingen:

Een reactie posten