dinsdag 18 november 2014

Linzensoep met Zah'atar

Als voorafje is het voor acht personen, of als hoofdgerecht voor vier personen.
Er waren alle maal wat vriendinnen te eten, en we zouden samen gaan koken. Toen bedacht ik me dat het leuk zou zijn als we de workshop Arabisch eten zouden maken. Maar omdat we met niet zo heel veel mensen waren en we laat begonnen, heb ik van te voren vast de soep gemaakt. Dan hebben we niet zo heel erg trek eer we zouden beginnen met koken.
Zelf vind ik het een goede oplossing voor als het wat hectisch word, alles voor het gerecht klaar te zetten, en in dit geval zelfs al in de goede volgorde. Wat ik het eerst nodig zou hebben staat links vooraan.
Linzensoep met Zah'atar


Benodigdheden 

2 flinke aardappels in kleine blokjes
2 uien gesnipperd
Scheut olijfolie
1 rode peper
300 gram rode linzen
1 eetlepel tomatenpuree
1,5 liter bouillon van blokjes (of zelfgemaakt als je het toevallig hebt) kip of groente
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel zah'atar
1 theelepel sumak

Bereiden

Fruit de ui en aardappel in de olijfolie, als het zacht is de komijn en paprikapoeder meebakken, daarna de puree meebakken.
De linzen en bouillon toevoegen en goed roeren.
De zah'atar en de sumak toevoegen en zachtjes laten pruttelen tot de linzen zacht en romig zijn ( ongeveer een kwartiertje).
Naar smaak nog zah'atar en sumak toevoegen, dat kan ook nog op je bord, dus kun je dat erbij serveren.
Serveer nog wat citroen en platbrood  erbij.

Voor een steviger soep kun je er na een kwartiertje koken nog een flinke hand bulgur toevoegen.Zah'atar is een mengsel van een soort oregano en geroosterde sesam. Als je het niet hebt zou je het in dit recept kunnen vervangen door oregano en tijm.

Sumak is gemalen zuurbesje, en geeft het eten een zurig accent. Als je het niet hebt kun je de soep afmaken met wat citroensap.