vrijdag 17 april 2015

Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus

Een tijdje geleden heb ik een boek van Ottolenghi gekocht en daar ben ik helemaal weg van. Er staan van die aparte en toch makkelijke gerechten in met ingrediënten die in Nederland dus ook verkrijgbaar zijn. En ik had nog een muskaat pompoen van de buurvrouw gekregen die ik in eerste instantie als decoratie had staan, maar dat je gewoon kan eten. Zo heeft het twee doelen.

muskaat pompoen


Zoete Chilisaus heeft al enige tijd zijn weg gevonden in Nederland over een loempiaatje, maar ook over de sla als dressing en als dipsaus is het niet meer weg te denken. Sterker nog, het wordt steeds populairder, en zo ook deze Sriracha saus neemt in populariteit toe. Zeker als je hem mengt met Griekse yoghurt en hem over een gerecht als dit sprenkelt, is dat een snelle manier om het een volle, zoet-scherpe smaak te geven. Het zorgt voor een scherpe noot, en in combinatie met de verse kruidenpasta geeft het samen met het visuele een WOW effect!!



Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus


Voor 4 personen nodig

1,4 kg coquinapompoen of flespompoen (of dus gewoon de muskaat pompoen)
1 tl. kaneel
90 ml. olijfolie
50 gr. koriander, blaadjes en takjes, plus wat extra om te garneren
1 kleine knoflookteen, fijngehakt
20 gr. pompoenpitten
200 gr. griekse yoghurt
1,5 tl. sriracha (of andere pittige chilisaus)
zout en zwarte peper


Verhit de oven voor op 220 graden.

Snijd de pompoen over midden en verwijder de pitten. Snijd de vrucht in 2 cm dikke repen van 6 cm lang en laat de schil zitten (dat heb ik niet gedaan bij deze)
Doe de parten in een ruime ovenschaal of op de bakplaat en strooi de kaneel eroverheen, samen met 2 eetlepels olijfolie en het zout en peper.
Meng het nog een beetje en rooster het in ongeveer 40 minuten in de oven.
Laat het dan afkoelen.

Schakel de oven niet uit, maar zet het op 180 graden, en strooi de pompoenpitten op de bakplaat. Rooster die 6-8 minuten zodat het vliesje openbarst en de inhoud licht en krokant wordt. Laat ze daarna afkoelen.

Voor de kruidensaus doe je de koriander, knoflook, zout en overgebleven olie in een blender of de hakmolen van de staafmixer, even blenderen en zet het tot gebruik opzij.


Roer vlak voor het opdienen de sriracha samen met de yoghurt.
Leg de pompoen op een schaal, sprenkel de pikante yoghurt erover, gevolgd door de kruidenpuree en de pompoenpitten.
Voor het visuele effect decoreert je het nog met wat korianderblaadjes.

pompoen en courgette


Wist je dat:


-Pompoenen hebben niet zo heel veel energetische waarden, maar ze zitten boordevol vezels.
Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen.

-Pompoenen bevatten ook veel bèta-caroteen;

+ dat wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A.
+ zorgt voor een goede weerstand.
+ is goed voor de opbouw van botten, tanden, huid en groei.
bevat anti-oxidatieve eigenschappen en het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

-Pompoen bewaar je het best op een koele en droge plek, ongeveel 12-16 graden.

-Pompoen tot wel twee maanden houdbaar is.


-Pompoen is familie van courgette, komkommer en meloen, wie had dat gedacht?
Nieuwgierig? klik hier voor meer info.