dinsdag 18 februari 2014

Boerenkool risotto

Op zich ben ik best een fan van boerenkool, alleen mag ik geen aardappel en zuivel van mijn bloedgroepdieet.
De boerenkool mag ik wel en is juist heel gezond voor mij, maar hoe die ik dat nou op z'n Nederlands?

Dat is moeilijk te doen, maar als ik even verder kijk, in bijvoorbeeld Italiƫ dan zie je dat het best kan passen.


Boerenkool risotto


Boerenkool risotto past heel goed binnen mij dieet! Dat gaan we dus proberen!!

Wat heb je nodig:

900 ml water
1,5 blokje kippenbouillon
2 sjalotjes
2 pastinaken
olijfolie om in te bakken
300 gr risotto rijst
100 ml witte wijn
1 rode peper, in sreepjes
2 teentjes knoflook
250 gr voorgesneden boerenkool
klontje boter
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
150 gr serranoham
65 gr pijnboompitten, geroosterd

sjalotten


Bereiden:

  • Breng een pan met het water en de bouillon blokjes aan de kook.
  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Schil en snijd de pastinaken in kleine blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een brede pan en fruit de sjalotjes ca. 2 minuten.
  • Voeg de pastinaken toe en bak ca. 2 minuten mee.
  • Voeg de boerenkool en rode peper toe en bak ca. 2 minuten mee.
  • Voeg de rijst toe en bal ca. 2 minuten mee tot het glazig begint te worden.
  • Schenk de witte wijn erbij en laat eventjes indampen.
  • Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en laat de rijst in ca. 15 minuten gaar worden.


Serranoham en pijnboompitten:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de plakken ham naaste elkaar neer.
Bak ze in de oven in 8 minuten krokant.
Laat het daarna even afkoelen en serveer het met de pijnboompitjes bij de boerenkool.
Strooi de Parmezaanse kaas over het geheel.

Pijnboompitten roosteren:


Als je pijnboompitten koopt zijn ze nog niet geroosterd (meestal, of het moet er duidelijk op staan).
Geroosterde pijnboompitten zijn lekkerder van smaak, door verhitting versterk je de smaak.
Zet een klein bakpannetje op een zacht vuurtje, en laat het warm worden.
Dan srtooi je de pijnboompitten erin en rooster je ze zacht, met regelmatig schudden van de pan, licht van kleur. Laat ze niet donker worden, dat is niet lekker.

Wat zijn pijnboompitten?


Pijnboompitten komen van een naaldboom die pijnboom heet, ofwel parasolden.
De pijnboompitten komen vrij als je de kegels schud als ze rijp zijn. De pitten hebben een harde schil, die handmatig of machinaal moet worden verwijderd. Wij kennen ze gepeld uit de winkel.

Om deze redenen zijn de prijzen van deze pijnboompitten hoog, omdat het arbeidsintensief is om ze te pellen. Ook is het zo dat de bomen traag groeien, en is het zo dat je nogal wat pijnappels nodig hebt voordat je een beetje pijnboompitten hebt!
Pijnboompitten zijn rijk aan olie en hebben harsachtige smaak.