vrijdag 21 februari 2014

Scone with lemon Curd

Voor een lekkere high tea zijn er tal van mogelijkheden te bedenken, maar dit is wel een bijzondere aanvulling daarop.

Maar wat is lemon curd? 

Het heeft de neiging om een jam te zijn (er gaat genoeg suiker in) maar voor de niet doorzichtigheid voeg je eieren toe en boter. Een lekker romig vullertje wat op pasta lijkt! Maar doordat er in dit recept sinaasappelsap wordt toegevoegd, is de pasta minder scherp en wordt de smaak voller en karaktistieker. Deze lichtgevende goudgele pasta is zeer veelzijdig te gebruiken.
Hij is fantastisch als broodbeleg, maar is net zo verrukkelijk als vulling in donker chocolade biscuitgebak (voeg een beetje room toe om het iets luchtiger te maken).
Of over grof verkruimelde merinque met aardbeien en yoghurt sprenkelen.
Ze is ook prima als royale bovenlaag van een kwarktaart, of wat te denken over een pannenkoek met wat blauwe bessen en frambozen bestrooid....
Of gewoon op een scone, met slagroom  hmmm



Scone with lemon curd




Benodigdheden lemon curd

125 gram boter
250 gram fijne kristalsuiker
geraspte schil en sap van 2 citroenen en twee sinaasappels
4 grote eieren losgeklopt
2 potten van glas

Bereiden

Steriliseer voordat je begint eerst de twee potten.
Snijd de boter in kleine stukjes en doe ze in een pan met de suiker, citroen- en sinaasappelrasp en -sap
in een pan met stevige vlakke bodem.
Verwarm alles al roerend tot de suiker is opgelost.
Voeg de losgeklopte eieren toe en blijf rustig 5-10 minuten roeren tot de massa gebonden is.
Giet de curd in de hete potten, sluit ze af en laat dan afkoelen.
Bewaar ze in de koelkast en gebruik ze bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Je kunt de curd 6 maanden bewaren.

Jampotten steriliseren

Het is makkelijker dan je denkt, en het deed mij denken aan de tijd dat we de flessen van de babie's nog moesten steriliseren. Gelukkig hoeft dat niet meer, maar om jam te maken (of wat je er ook in doet) wel!
Een grote pan water aan de kook brengen, en moet minstens één potje in passen, en je moet hem eruit kunnen vissen.
Het moet minstens twee minuten koken voor je het op een keukenrol papiertje zet.
De doppen van de potjes moeten ook uitgekookt worden, en die kun je ook op het papiertje laten drogen.

Luchtdicht maken


Als je de lemon curd luchtdicht wil wegzetten is het van belang eerst de potjes te steriliseren, dan de inhoud erin, deksel erop, en op de kop zetten voor 10 minuten.
Dan zuigt het zich luchtdicht omdat het eten dan krimpt daar het dan afkoelt.

Scones maken

Voor 20-25 stuks

Nodig

100 gram suiker
500 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter
3 eieren
1 dl karnemelk
boter voor ivetten bakblik
125 ml slagroom
1 eetlepel suiker
aardbeien- of frambozenjam

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 C.
Meng de suiker met het zelfrijzend bakmeel.
Voeg de boter toe en de kom en snijd met twee messen klein.
Voeg één voor één de eieren toe en roer tot deze goed gemengd zijn.
Voeg karnemelk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal.
Maak een rol van het deeg en snijd met een mes evengrote plakken ervan.
Leg de plakjes op een ingevet bakblik.
Bak de scones in 15 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Je kunt ook balletjes draaien van het deeg en ze in een papieren cakevormpje leggen