zondag 5 maart 2017

Een roux maken

Wat is een roux en hoe moet je dat maken?

Als basis voor gebonden soepen en sauzen wordt vaak een roux gemaakt.
de witte saus tussen de lasagne ( bechamelsaus ) is eigenlijk hetzelfde, alleen maak je die met melk.

Wat heb je nodig:

- 50 gram margarine
- 60 gram bloem
- bouillon of melk
- steelpannetje

Een roux makenHoe doe je dat:

Smelt de margarine zachtjes, het mag niet koken.
Voeg dan de bloem toe, en roer tot een gladde dikke massa.
Laat dat een minuutje zachtjes bakken.

Voor soep of saus voeg je steeds een beetje bouillon toe en dan goed roeren tot het zachtjes bubbelt.
Herhaal dat tot je de gewenste dikte hebt.
Een roux makenMaak de soep verder met bijvoorbeeld gesneden champignons, of wat voor soep je ook wilt     maken.



Een roux maken                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        



Een roux maken

Voor de bechamelsaus voeg je steeds een beetje melk toe, en dan roeren. Herhaal dat tot de gewenste dikte. Voeg nog wat zout peper en evt. kruiden naar wens toe.












Als je het een nachtje laat staan (koelkast) dan is het dikker dan de vorige dag, houd daar maar rekening mee.

.