zondag 29 maart 2015

Wortelsalade met mungbonen

Weer een lekker recept met wortel erin, en deze maakte ik voor mijn lunch, voor twee personen zodat ik de volgende dag weer wat had. Steeds meer mensen eten tussen de middag salades omdat er steeds meer mensen met energietekorten kampen, wat ik overigens een vervelende zaak vind. Want zitten er dan niet genoeg vitamines en mineralen meer in het eten? En is de doorsnee bloemkool nog wel dezelfde als 20 jaar geleden, of zelfs 10 jaar? Als ik nu een blad wil afbreken van een bloemkool dan is het vrij zacht en breekt het makkelijk, terwijl ik er tien jaar geleden nogal wat  moeite voor moest doen...is de groente dan zo opgefokt dat het zijn identiteit kwijt is?

Nou dit recept is zoveel mogelijk gemaakt met biologische producten.


Wortelsalade met mungbonen


Voor vier personen heb je nodig;
140 gr. gedroogde groene mungbonen
60 ml. olijfolie, en wat extra om te besprenkelen
1 tl. komijnzaad
1 tl. karwijzaad
1 tl. venkelzaad
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 el. witte wijnazijn
0,5 tl. chilivlokken
3 flinke wortelen, geschrapt en in reepjes van 5 cm x 1 cm (320 gr.)
0,5 tl. fijne kristalsuiker
20 gr. koriander, fijngesneden
geraspte schil van een citroen
140 gr. feta, in stukjes van 2 cm gebroken
zout


Bereiden;

Breng een middelgroet pan met water aan de kook, doe de mungbonen erin en laat ze 20-25 minuten zachtjes koken tot ze beetgaar zijn.
Giet ze af, schud ze goed uit en doe ze in een grote kom.
Verhit ongeveer 3 minuten voor de bonen gaar zijn 2 el. olijfolie in een kleine panen voeg de komijn-, karwij- en venkelzaadjes toe.
Bak ze in circa 3 minuten regelmatig roerend op halfhoog vuur tot ze in de pan opspringen, doe de hete olie en zaadjes bij de mungbonen en voeg meteen de knoflook, azijn, chilivlokken en een halve theelepel zout toe.
Laat de bonen afkoelen.

Vermeng terwijl de bonen koken, de wortelen in een middelhoge kom met 150 ml. water, de overgebleven olijfolie, de suiker en 0,5 tl. zout.
Stort alles in een middelgroet braadslee (20 bij 30 cm) en zet hem 25-30 minuten in de oven tot alle water is verdampten de wortels mooi geroosterd en licht gekaramelliseerd zijn.
Haal de braadslede uit de oven, doe de wortelen samen met de koriander in de kom met mungbonen en roer alles rustig door elkaar.
Stort de salade op een grote schaal, bestrooi hem met citroenrasp, zet er dotjes feta op, sprenkel er nog wat olijfolie op en dien de salade op.

Weetjes over Mungbonen

mungbonenDe mungboon is een beetje een vergeten groente geworden, in de jaren 70 van de vorige eeuw werd het nog veel gebruikt maar tegenwoordig hoor je er niets meer over.
 Als je kijkt naar de benaming van deze bonen over de wereld heen, gaan er toch wel belletjes rinkelen bij mij;

Mungbonen, katjang idjoe, katjan idju, mungboontjes,  moong, mungbean, green bean, green gram, gram bean, kacang hijau, kadjang idjoh , kacang idju, mung bonen, lüdou,
 绿豆

Van de mungbonen kun je zelf prima taugeh kweken, het is makkelijk en voor een zakje mungbonen van 2 euro kun je de hele winter zelf taugeh kweken.
Heel erg gezond omdat het niet bespoten is, en iedere week heb je een gezond portie.

Kiemgroenten zijn zo gezond omdat ze grote hoeveelheden anti-oxidanten bevatten die de vrijde radicalen in ons lichaam onschadelijk maken.

Mungbonen zijn een goede bron van vitamine B en proteïnen, en ze helpen het cholesterol op peil te houden.

 Mungbonen staan ook bekend om hun ontgiftende en reinigende werking, dat komt doordat de boontjes veel vezels bevatten en dus de darmen reinigen.