zondag 6 oktober 2013

Courgette, wat is dat nou??

De familie courgette

Een courgette is een pompoen die zich verkleed als een komkommer, familie van meloen.
Het is een hele fijne groente in de keuken omdat je er van alles mee kan zonder als te veel rommel te maken. Het zelfde geld voor de smaak, een beetje bitter maar toch ook een beetje zoet. Zij is een beetje zacht maar toch stevig, je kan er heel veel kanten mee op!
Gecombineerd met basilicum of oregano wordt de smaak aangenamer.                                      
      
Je kunt het rauw in dunne plakjes eten, je kan hem roosteren of in stukken bakken, in allerlei soorten gerechten van soep tot ijs....maar dát miet je er niet bij vertellen want dan hoeft niemand het. 

Ze heeft veel gereisd, van Amerika naar Europa als gewone pompoen in de negentiende eeuw, waarschijnlijk in de buurt van Milaan. Daar is het naar verloop van tijd courgette geworden en heeft men het daar zuchini genoemd. Met de migranten is het toen weer teruggegaan naar Amerika. 

Bron mooiemoestuin.nl


Wanneer een courgette vers is heeft hij een gave schil, voelt stevig aan en het kroontje ziet er vers en fris uit. Courgette wordt evenals aubergine niet veel gegeten in Nederland gemiddeld slechts plusminus 600 gram per persoon per jaar. Courgette bevat veel kalium wat goed is om de bloeddruk op peil te houden, en spieren en zenuwen in goede conditie te houden. 1 ons gekookte courgette bevat slechts 19 caloriën. Deze groente kan men het beste bewaren op een koele plaats zo'n 10 tot 15 graden en zeker niet in de koelkast. De komkommerfamilie (Cucurbitaceae) is een familie van tweezaadlobbige planten . Het zijn meestal kruiden , maar soms ook struiken. De familie komt voornamelijk voor in de tropen van alle continenten, speciaal in Afrika en Zuid-Amerika . In gematigder streken worden soorten gecultiveerd. Het is een van de belangrijkste voedselproducerende plantenfamilies.  (Bron Wikipedia).