vrijdag 25 oktober 2013

Hoe maak je Karamel? Karamelsaus

Karamel is eigenlijk gebraden suiker, het hoofdbestanddeel is dus gewoon suiker!

Zelf karamel maken is niet moeilijk maar je moet alleen heel goed opletten. De karamel kan heel snel aanbranden of nog erger de suiker kan gaan kristalliseren. 
Doe 100 gr suiker en 3 el water in een steelpannetje. Draai het pannetje even rond, zodat alle suiker bedekt is met water en zet het op een laag vuurtje.
De suiker gaat smelten en na ongeveer 2 -3 minuten gaat het iets bubbelen. Nu moet je niks doen, ook al denk je dat het fout gaat. Laat de pan gewoon op het vuur staan.
Na ongeveer 5 begint de massa licht bruin te worden en iets harder te bubbelen.
Nog steeds doe je niks. Het is slim om een kwastje met water te nemen en deze langs de randen van de pan te strijken, zo voorkom je kristalliserende afzet tegen de zijkanten.
Ongeveer een minuut later wordt het iets bruiner. Nu moet je de karamel roeren met een garde. Blijf de karamel continue roeren.
Blijf roeren en wacht tot de karamel donker wordt. Haal nu de pan direct van het vuur, want nu kan het heel snel fout gaan. Als je de pan te lang laat staan, brandt hij aan. Als je de zijkanten niet nat maakt krijg je kristallen aan de zijkanten.
Nu is je karamel klaar, het heeft een mooie bruine kleur en een gebrande smaak. Pas op dat je niet met je vingers in de saus gaat want het is gloeiend heet.
Wat kan je er mee?
Roer er 200 ml slagroom door heen, dan krijg je een lekkere karamel saus.
Giet het over geroosterde hazelnoten voor een praline.
Laat het afkoelen voor lekkere harde karamelsnoepjes.
Versier je ijsje, taartje of ander toetjes er mee.

Bron uitpaulineskeuken.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten