woensdag 2 oktober 2013

Mayonaise makenHet is misschien wel de saus die we het meeste gebruiken in ons eten, mayonaise! Mayonaise doet het goed bij frieten, maar smaakt ook lekker als dressing in de salade of op een broodje. Het goede nieuws is dat mayonaise eenvoudig zelf te maken is en dat dit de smaak zeker ten goede komt. 
 zelf gemaakte mayonaise Er zijn slechts enkele basis-ingrediënten nodig om binnen een paar minuten een heerlijke zelfgemaakte mayonaise op tafel te kunnen zetten. Met een elektrische mixer is de klus zo geklaard en kan er niets mislukken. Bovendien is de saus zo naar eigen wens op smaak te brengen met mosterd, azijn, peper en zout of zelfs meer exotische smaakmakers. Probeer het zelf uit met onderstaand recepten en de variatie-ideeën. De smaak van de zelfgemaakte mayo zal bewijzen dat het zeker de moeite waard is!


Het codewoord om mayonaise te maken is: roeren! Maar na enkele minuten roeren kun je dan ook een heerlijke mayonaise op tafel zetten. Lees ook de tips onderaan zodat de saus niet kan mislukken.

Ingredienten

 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel mosterd
 • 2 theelepels citroensap
 • Zout
 • Peper
 • 1 theelepel water
 • 400 ml olie
  (zonnebloem- of olijfolie
  )
Ingredienten van Mayonaise

Beschrijving

Meng de eidooiers, mosterd en een theelepel koud wouter in een kom. Mix dit totdat een glad mengsel ontstaat. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine, maar ook een handmixer of garde volstaat. Voeg vervolgens beetje bij beetje (of nog beter: druppel voor druppel) de olie toe en blijf ondertussen mixen. Als de saus te dik wordt, voeg dan nog een klein beetje water toe. Doe als laatste de citroensap erbij en mix het geheel nog even door. Breng de mayonaise eventueel op smaak met zout en peper.

Recept om Mayonaise te maken

Tips

Tip 1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Leg de eieren op tijd uit de koelkast.

Tip 2. De eidooiers kunnen makkelijk van het eiwit gescheiden worden door het ei te breken op de rand van een kom. Giet dan het eiwit over van de ene naar de andere helft van de eierschaal totdat alleen de eidooier overblijft.

Tip 3. Lukt het niet om de eidooier te scheiden? In sommige supermarkten wordt los eigeel verkocht. Doordat dit gepasteuriseerd is, sluit je meteen de kans op salmonella uit. Ook al komt salmonella in verse eieren niet vaak voor, wordt hiermee de kans op besmetting volledig uitgesloten.

Tip 4. Als de olie te snel wordt toegevoegd, kan de mayonaise mislukken. De saus kan dan gaan schiften, wat betekent dat er brokjes ontstaan. Een druppel kokend water kan helpen, maar anders zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen. Bron: mayonaisemaken.net