donderdag 31 oktober 2013

Apfelstrudel, glutenvrij, suikervrij

Wat kan je doen als je een doos met appels hebt gekregen??
In een ander artikel verwijs ik naar een appeltaart, want dit is inderdaad de tijd van de appels (nog steeds). Wat is dat toch heerlijk om gewoon lekker te experimenteren met een doos vol appels??
Of zoals wij dat hadden dit jaar: een boom vol appels.
Een ander ding dat je ermee kan doen is een lekkere apfelstrudel maken, en dat klinkt veel ingewikkelder dan dat het is. Hier hoef je het deeg niet zelf van te maken, je haalt het deeg gewoon uit de vriezer.


apfelstrüdel

Zoe ziet het eruit als het net uit de oven is.

apfelstrüdel 


Benodigdheden

1,5 kg appels in stukjes
10 druppels zoetstof stevia
1 theelepel kaneel
25 gr. pijnboompitten (kan ook walnoten zijn) geroosterd
60 gr. rozijnen of gojibes
1 pak filodeeg
1 ei los geklopt

Haal het filodeeg uit de vriezer, dan kan dat vast ontdooien. 
Schil dan de appels en maak ze in stukjes en doe het in een grote kom, daar kun je dan de suiker, kaneel, pijnboompitten en de rozijnen bij indoen en lekker roeren.
Klop het ei los.
Dan ga je van de velletjes filodeeg een grote lap deeg maken: leg 2 vellen naast elkaar op een manier dat ze net over elkaar heen flappen. En bestrijk het gedeelte dat elkaar overlapt met het ei.
Doe dat nog een keer: weer 2 vellen filodeeg erop en naast elkaar, insmeren.
Herhalen tot het deeg op is, leg dan de appelvulling erop in het midden.
Rol de vulling erin, bestrijk de overlappende stukken in met ei en vouw het dicht.
Bestrijk als laatste de hele rol met het ei en leg het op een ingevette bakplaat.
Stop hem in het midden van een voorverwarmde oven van 170 graden C en bak hem in ongeveer 40 minuten gaar.

Ik had zo veel vulling gemaakt dat het er niet allemaal in kon, dus ik heb er bij het serveren een flinke schep naastgelegt zoals je op de foto kan zien.